«Πλανήτης Γη ΙΙ», μια νέα ματιά στην άγρια ζωή


Κική Τριανταφύλλη                   ......................................               (Trailer Ντοκιμαντέρ)


Πριν από 10 χρόνια η σειρά των ντοκιμαντέρ με τίτλο «Planet Earth» άλλαξε τη ματιά μας στον κόσμο. Τώρα, η νέα σειρά «Planet Earth II» με αφηγητή και πάλι τον σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο, που προβάλλεται από το BBC1, υπόσχεται ότι θα μας δείχνει τον πλανήτη Γη από μια εντελώς νέα οπτική γωνία καθώς έχουν αξιοποιηθεί τόσο οι νέες τεχνολογίες, όσο και η νεότερη γνώση που βοηθάει στην καλύτερη κατανόηση του φυσικού περιβάλλοντος.


Είναι προφανές ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά από την εποχή που γυρίστηκε η πολυβραβευμένη σειρά «True-Life Adventures» της εταιρείας Walt Disney. Η σειρά των ντοκιμαντέρ, που ξεκίνησε το 1948 με σκοπό να προβάλει την άγρια φύση και να διδάξει τη σημασία της προστασίας της, παρουσιάστηκε στα έντυπα της εποχής με τη δήλωση ότι «Οι ταινίες γυρίστηκαν σε φυσικό περιβάλλον και είναι εντελώς αυθεντικές, χωρίς σκηνοθεσία και πρόβες». Η ίδια υπόσχεση δινόταν και στην εισαγωγή της πρώτης ταινίας με τίτλο «Το νησί φώκιας». Ήταν ένα ντοκιμαντέρ 27 λεπτών, σχεδόν όλα τα πλάνα της άγριας φύσης, όμως, είχαν σκηνοθετηθεί. 
 
Η αλήθεια είναι ότι για να γυριστεί ένα καλό ντοκιμαντέρ για την άγρια φύση απαιτούνται πολύ σκληρές προσπάθειες. Πέντε χρόνια χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί η παραγωγή μόλις 11 τηλεοπτικών ωρών της θρυλικής σειράς «Πλανήτης Γη» του BBC που προβλήθηκε το 2006, δύο από τις οποίες ήταν από τα «Ημερολόγια», που εξηγούν πόσο δύσκολα ήταν τα γυρίσματα. Και τώρα ήρθε η ώρα του «Πλανήτη Γη ΙΙ ».Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος δίνει πλέον μεγαλύτερη σημασία στην άγρια φύση. Είναι, επίσης, προφανές ότι ήταν πλέον ανάγκη να αναθεωρηθεί ο τρόπος με τον οποίο γυρίζονται τα ντοκιμαντέρ, όπως και ότι θα έπρεπε να υπάρχουν κάποια στάνταρ. Πράγμα που έγινε. Και τώρα οι παραγωγοί του «Planet Earth II» βεβαιώνουν ότι με τη χρήση των drones (τηλεκατευθυνόμενες κάμερες) και τη δυνατότητα λήψεων από μεγάλη απόσταση «θα αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τον φυσικό κόσμο».ΠΗΓΗ  :   protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...