Οίτη : πεζοπορία στην Ιερά Μονή Αγίων Ταξιαρχών και στις «Γραμμένες Σπηλιές»


Ελευθερία   Σαμιώτη                      ...............................................                13/12/2015Μοναδική εμπειρία αποτέλεσε η πεζοπορία που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015, από την Περιβαλλοντική Ομάδα του σχολείου μας, ιδιαίτερα για όσους συμμετείχαν για πρώτη φορά, στο ορεινό τμήμα των χωριών Κωσταλέξι  -  Κομποτάδες.

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, αν και το κρύο ήταν τσουχτερό, ξεκινήσαμε το μεσημέρι της Κυριακής από το Κωσταλέξι, συγκεκριμένα από την Πλατεία του χωριού, 21 μαθητές και μαθήτριες. Από το σημείο αυτό ξεκινά ένας ανηφορικός τσιμεντόδρομος τον οποίο και ακολουθήσαμε. Η διαδρομή αυτη αποτελεί μια από τις ομορφότερες πεζοπορικές διαδρομές της περιοχής μας αφού καταλήγει στο βουνό Οίτη, με θέα τον κάμπο της Λαμίας αλλά και τον Μαλιακό.

Μεγάλο ενδιαφέρον αποτέλεσε η επίσκεψή μας στην Ιερά Μονή Αγίων Ταξιαρχών η οποία βρίσκεται σε μια πλαγιά της Οίτης, σε υψόμετρο 700 μέτρων επάνω από το χωριό Κομποτάδες.Η παράδοση αναφέρει ότι το μοναστήρι ιδρύθηκε επί «Ιουστινιανού Αυτοκράτορος της Κωνσταντινουπόλεως». Ο Ιουστινιανός ήταν αυτοκράτορας του Βυζαντίου από το 527 μέχρι το 565 μ.Χ και εκτός των άλλων κτισμάτων, έκτισε και πλήθος ναών και μοναστηριών. Ο ίδιος έκτισε και το μέγιστο ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.
Κατά τη διάρκεια ανασκαφών, στις αρχές του 20ου αιώνα, βρέθηκε παλαιό δάπεδο με ψηφιδωτή πλακόστρωση καί μαρμάρινη πλάκα φέρουσα το όνομα του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Το μοναστήρι των Αγίων Ταξιαρχών πυρπολήθηκε από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και ανηγέρθη τον Ιούνιο του 1891. Πολύ κοντά στο μοναστήρι των Αγίων Ταξιαρχών, υπάρχει ένα σύμπλεγμα σπηλαίων που θυμίζει αυτό της Καππαδοκίας στη Μικρά Ασία. Επειδή στα τοιχώματα των σπηλαίων έχουν ανακαλυφθεί αγιογραφίες και επειδή εκεί κοντά υπήρχε το παλιό μοναστήρι, εικάζεται ότι οι σπηλιές αυτές ήταν καταφύγιο ερημιτών, ασκητών, προσκυνητών αλλά και ανταρτών.
Οι τοιχογραφίες και οι βραχογραφίες είναι αρκετά αινιγματικές αφού πρόκειται για αρχαίες αγιογραφίες και εικονοποιημένες ιστορίες, που φαίνεται να αναπαριστούν διάφορα μυστήρια της περιοχής. Επιπρόσθετα, οι σπηλιές αυτές παρουσιάζουν μεγάλο αναρριχητικό ενδιαφέρον καθώς μπορούν να δώσουν διαδρομές πολύ μεγάλης δυσκολίας. Στους ντόπιους, ήταν γνωστές από παλιά και αποτελούσαν κρησφύγετο σε δύσκολες εποχές.
Για τους λάτρεις του μυστηρίου και της μεταφυσικής αναζήτησης, πρέπει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω τοποθεσίες κατατάσσονται στους 117 ενεργειακούς τόπους της Ελλάδας, διαθέτοντας αρνητική ενέργεια λόγω της βαρειάς ατμόσφαιρας, των περίεργων εικονογραφήσεων και του αποτρεπτικού περιβάλλοντος. Μην ξεχνάμε ότι στο παρελθόν οι σπηλιές της Οίτης και το μοναστήρι των Αγίων Ταξιαρχών αποτέλεσαν ορμητήριο αλλά και καταφύγιο κυνηγημένων από τους Τούρκους και δεν είναι διόλου απίθανο η ιστορία της περιοχής να έχει βαφτεί με άφθονο αίμα....

Η διαδρομή μας διήρκησε περίπου τέσσερις ώρες, περπατήσαμε περίπου 11 km με υψομετρική διαφρά 500m  και περάσαμε όλοι καταπληκτικά   !!!!! 
Και  10  υπέροχες  φωτογραφίες  του  Τάσου  Τσιούμα

   
Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...