Μεσαιωνικό Κάστρο Υπάτης : Ένα στολίδι στην Οίτη


Ντάσιος Παναγιώτης

Ξαρχογιαννόπουλος Κων/νος                     ...........................................               22/11/2015 



Στις 22 Νοεμβρίου, η περιβαλλοντική μας ομάδα πραγματοποίησε τον δεύτερο περίπατο στην Υπάτη, ακολουθώντας μέρος από το μονοπάτι του Μαραθώνιου Ηρακλή, με κύριο προορισμό της το Βυζαντινό Κάστρο της Υπάτης. Ένα Κάστρο στολίδι μετά τις πολυετείς εργασίες που μόλις τελείωσαν. ( Έργα ανάδειξης της Ακρόπολης της Υπάτης εκτελεί τα τελευταία τρία χρόνια η ΙΔ΄Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. )

Με σύμμαχο μας τον καιρό στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής μας, με εξαίρεση ίσως μια ολιγόλεπτη βροχή, 18 μαθητές της Περιβαλλοντικής ομάδας πορευθήκαν στην φύση αγναντεύοντας τις απότομες πλαγιές, το φυσικό τοπίο και το Κάστρο της Υπάτης, το οποίο δέσποζε ανάμεσα στις κορυφές.

Μέσα λοιπόν απο αυτήν την περιήγηση, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δούν και να θαύμασουν εκτός απο τα πολλα είδη φυτών που αποτελούσαν την χλωρίδα της περιοχής κι κάποιους απρόσμενους καλεσμένους, οι οποίοι έκαναν την εμφάνισή τους, δύο σαλαμάνδρες τις οποίες οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν προσεκτικά. Στο κάστρο οι μαθητές έμαθαν την ιστορία του ανα τους αιώνες αλλα κι τους τρόπους άμυνάς του στα παλαιά χρόνια, παρά την παρουσία του έντονου αέρα. 

Στον δρόμο για την επιστροφή η βροχή μας χάλασε την στάση για την οποία σταματήσαμε στο εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ κι έκανε την διαδρομή δύσκολη λόγω του υγρού εδάφους, κάνοντας όμως κι πιο διασκεδαστική την βόλτα μας.
Όταν λοιπόν φτάσαμε στην Υπάτη, οι περισσότεροι εξουθενωμένοι απο τα δύσκολα χιλιόμετρα  δεν έβλεπαν την ώρα να φθάσουν σπίτι για να ξεκουραστούν κι να θυμηθούν τις ομορφιές που παρατήρησαν στην φύση.














1 σχόλιο :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...