Αλλαντικά : στην ίδια λίστα με το Πλουτώνιο


Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο  (ΙΑRC)                 .................................... 


    
Η κατανάλωση αλλαντικών και κόκκινου κρέατος είναι «πιθανότατα» καρκινογόνος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Πρόκειται για άλλη μια προσθήκη στην «κόκκινη» λίστα, στην οποία από την δεκαετία του ’70 έως σήμερα έχουν συμπεριλιφθεί περίπου 1.000 ύποπτοι καρκινογόνοι παράγοντες.


«Τα αποτελέσματα δικαιολογούν τις σημερινές συστάσεις για τη δημόσια υγεία για περιορισμό της κατανάλωση κρέατος», σχολίασε ο δρ Κρίστοφερ Ουάιλντ, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο (ΙΑRC) του ΠΟΥ, από όπου προέρχονται και τα συμπεράσματα κατόπιν μετα-ανάλυσης 800 μελετών


Το χοιρινό κρέας περιλαμβάνεται στα κόκκινα κρέατα, μαζί με το μοσχαρίσιο, το βοδινό, το αρνίσιο, το κατσικίσιο, καθώς και το αλογίσιο κρέας. Επεξεργασμένο θεωρείται το κρέας που έχει τροποποιηθεί ώστε να παραταθεί η διάρκεια ζωής του ή να ενισχυθεί η γεύση του με διαδικασίες όπως το πάστωμα, το κάπνισμα ή μέσω της προσθήκης άλατος ή άλλων συντηρητικών. 


Το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο επισημαίνει ότι το γεγονός ότι τα αλλαντικά και άλλα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος περιλαμβάνονται στην ίδια λίστα με άλλους καρκινογόνους παράγοντες, όπως π.χ. το πλουτώνιο και το αλκοόλ, δεν σημαίνει ότι για παράδειγμα ένα σάντουιτς με αλλαντικά είναι το ίδιο επικίνδυνο για τον οργανισμό, όσο το κάπνισμα ενός τσιγάρου.


Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, 34.000 θάνατοι από καρκίνο ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο αποδίδονται σε μία διατροφή πλούσια σε αλλαντικά, έναντι 1.000.000 θανάτων που αποδίδονται στο κάπνισμα και 600.000 θανάτων που αποδίδονται στην κατανάλωση αλκοόλ. Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...