Διατροφική αξία της σοκολάτας


Ασημίνα  Τσα                                .............................................................................. Η ιστορία της σοκολάτας στην Ευρώπη ξεκινάει με την ανακάλυψη της Αμερικής, πριν από 500 περίπου χρόνια. Μέχρι τότε οι κάτοικοι της Ηπείρου μας, δεν ήξεραν τίποτα για το συναρπαστικό αυτό φυσικό και απολαυστικό προϊόν, που έμελλε να γίνει με τα χρόνια η πιο αγαπημένη γεύση μικρών και μεγάλων. Οι πρώτες πληροφορίες που έχουμε για την καλλιέργεια κακαόδεντρων είναι από την εποχή του πολιτισμού των Μάγια κάπου στο 600 μ.Χ. Στην εποχή των Αζτέκων το είδος ήταν σπάνιο και άξιζε όσο και το χρυσάφι. Οι καρποί προσφέρονταν συνήθως στους Θεούς και τους βασιλιάδες και χρησίμευαν ακόμα ως μέσο εμπορικών συναλλαγών, ως χρήμα. 

Σήμερα η σοκολάτα αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα δημοφιλέστερα τρόφιμα αποκτώντας στο πέρασμα του χρόνου ολοένα και περισσότερους ένθερμους θαυμαστές. Άλλωστε η κατανάλωση της έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό σε όλη την Ευρώπη και φαίνεται να είναι το πρώτο σε προτίμηση γλυκό σχετικά με άλλα τρόφιμα.

        Η σοκολάτα εμπεριέχει μια
        πληθώρα ευεργετικών συστατικών.
 
Είναι πλούσια πηγή καλίου και μαγνησίου ενώ περιέχει και μικρές ποσότητες ασβεστίου , χαλκού και ίχνη σιδήρου, καφεΐνης, βιταμίνης Α, Β1, Β2, D και Ε. Τα υψηλά ποσά πρωτεϊνών που περιέχει είναι κυρίως φυτικής προελεύσεως ενώ τα λιπαρά της είναι κυρίως κορεσμένα. Το παράδοξο γεγονός όμως είναι ότι τα κορεσμένα λιπαρά της σοκολάτας(που είναι ένας από τους παράγοντες οι οποίοι αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης) δεν φαίνονται να επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα χοληστερόλης γιατί σύμφωνα με του ερευνητές αντισταθμίζονται από την υψηλή περιεκτικότητα της σε ωφέλιμα για την καρδιά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως το ολικό οξύ. Επιπλέον το κακάο περιέχει ένα μεγάλο αριθμό ισχυρών αντιοξειδωτικών, πολυφαινολικών ενώσεων, τα φλαβονοειδή. Η υψηλή του περιεκτικότητα κυρίως της μαύρης σοκολάτας σε πολυφαινόλες την καθιστούν ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά τρόφιμα. Μάλιστα είναι πιο πλούσιο σε πολυφαινόλες από το πράσινο τσάι, το κρασί , τα φρούτα και τα λαχανικά. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τον οργανισμό μας από την καταστροφική δράση των ελεύθερων ριζών. Έτσι τα αντιοξειδωτικά της σοκολάτας δρουν προστατευτικά έναντι οξειδωτικών εκφυλίσεων και ασθενειών όπως ο καρκίνος, καρδιαγγειακά νοσήματα και τα σημάδια του γήρατος. Άλλα οφέλη της σοκολάτας και του κακάο είναι ότι μειώνει την κακή χοληστερίνη (LDL), έχει αντιβηχικές και αναλγητικές ιδιότητες.


               Η αυθεντική σοκολάτα περιέχει
               βούτυρο του κακάο και κακαόμαζα. 


Στην απομίμησή της το βούτυρο του κακάο αντικαθίσταται από φθηνότερα φυτικά λιπαρά, όπως φοινικοπυρηνέλαιο και η κακαόμαζα από κακάο. Επειδή το βούτυρο της αυθεντικής σοκολάτας είναι φυσικό προϊόν υπόκειται σε ήπια επεξεργασία και υπερτερεί σε ποιότητα και σε οφέλη. Αντίθετα, τα λιπαρά που χρησιμοποιούνται στην απομίμησή της έχουν υποστεί επεξεργασία για να πλησιάσουν τα χαρακτηριστικά του βουτύρου του κακάο, όπως την ιδιότητά του να λιώνει στο στόμα, και έτσι το τελικό προϊόν διαφέρει από το πραγματικό τόσο γευστικά όσο και οργανοληπτικά!  

               Στην Νέα Υόρκη διεξήχθη έρευνα

για το συναισθήματα προκαλούνται στον εγκέφαλο υγιών εθελοντών όταν βλέπουν ή σκέφτονται αγαπημένα τους εδέσματα όπως η σοκολάτα. Η εξέταση αυτή έγινε με ειδικό σπινθηρογράφημα. Τα ευρήματα της έρευνα αποδεικνύουν ότι η σοκολάτα δεν δημιουργεί εθισμό, και αυτό επειδή δεν ήταν μόνο η σοκολάτα που διέγειρε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου (ίδιες που δραστηριοποιούνται σε άτομα που παρουσιάζουν εθισμό στα ναρκωτικά.). Ανάλογη διέγερση προκαλούν και η πίτσα, τα χάμπουργκερ με τυρί, το παγωτό, γλυκίσματα με βάση τη σοκολάτα και άλλα δημοφιλή εδέσματα. 
 
Ανάλογα με την περιεκτικότητα κάθε πλάκας σοκολάτας σε κακάο, βούτυρο κακάο, ζάχαρη, γάλα, πρόσθετους ξηρούς καρπούς και άλλα υλικά (σταφίδες, λικέρ, διογκωμένο ρύζι), προκύπτουν και διαφορετικά είδη. Μερικά από τα πιο γνωστά, στην Ελλάδα, είναι:


  • Κουβερτούρα (bitter-πικρή)
  •  Σοκολάτα υγείας
  •  Σοκολάτα γάλακτος
  • Αμυγδάλου
  • Λευκή 


 
Μέσα στο πλαίσιο της σωστής και ισορροπημένης διατροφής που συνιστά η σύγχρονη διατροφική αγωγή, σύμφωνα με την οποία η μεγάλη ποικιλία τροφών μαζί με τη σωματική άσκηση είναι ο χρυσός κανόνας της καλής και υγιεινής ζωής, η σοκολάτα συμβάλλει με τις ιδιότητες που αναφέρθηκαν στη βελτίωση αυτής της ισορροπίας. 
Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...