Διαδρομή στη Φύση και την Ιστορία της Υπάτης.


Ηλίας   Υφ.             ............................................................................              7/12/2014

 

Η ομάδα μας ευχαριστεί το Κ.Π.Ε. Στυλίδας - Υπάτης  για την διάθεση του

 κ. Συλεούνη Σ. , μέλους της εκπαιδευτικής του ομάδας , στη διαδρομή μας  .


             
              Ο νέος περίπατος της ομάδας αγωγής υγείας του 5ου Γυμνασίου Λαμίας ξεκίνησε από την πλατεία της Υπάτης. 26 μαθητές επρόκειτο να διανύσουν μια διαδρομή 5 περίπου km που τους επιφύλασσε πολλές εκπλήξεις!


Ξεκινώντας από το σημείο συνάντησης οι μαθητές διέσχισαν τον δρόμο κάθετα από την πλατεία και  βγήκαν σε ένα μεγάλο άγαλμα όπου εκεί ο κ. Συλεούνης  μας έκανε μια γρήγορη περιγραφή για το τι θα δούμε και θα συναντήσουμε στην συνέχεια της διαδρομής . Αργότερα ο κ. Συλεούνης μας μίλησε για τους  Αινιάνες  όπου είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή της Υπάτης στα παλαιά χρόνια. Στη συνέχεια μας είπε, ότι η Υπάτη είναι μια ιστορική και αρχαία πόλη. Εκείνο τον καιρό στην περιοχή και στις γύρω περιοχές  της Υπάτης, επικρατούσε ακμή και παρακμή. Μετά μας μίλησε για τον στόχο της διαδρομής που ήταν το κάστρο έργο των Καταλανών. Εκείνη την ώρα η ομάδα προχώρησε  στην εκκλησία του  Αγίου Γεωργίου κάτω από την πλατεία του χωριού. Επίσης είδαμε μια βρύση με εβραϊκά σύμβολα και με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ήταν ότι η γραφή ήταν δίγλωσση.


             Επόμενος σταθμός της ομάδας ήταν το εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας αλλά λόγω του περιορισμένου χώρου έπρεπε να μπαίνουν λίγοι-λίγοι για να μην υπάρξουν πιθανές ζημιές. Έξω από το εκκλησάκι υπήρχε μια γραφή που χρονολογείται 2000 χρόνια πριν . Έτσι όπως βγαίναμε από το εκκλησάκι είδαμε πέτρες και σπόνδυλους από κίονες. Ύστερα ο κ. Συλεούνης μας είπε κάτι πολύ σημαντικό, ότι την Υπάτη την οχύρωσε ο Ιουστινιανός και με αυτήν την πληροφορία πολλοί μαθητές έμειναν έκπληκτοι. Ένας σταθμός εξίσου σημαντικός ήταν η εκκλησία του Αγίου Νικολάου όπου είχε ως επιγραφή ένα καταλανικό όνομα. Στο προαύλιο της εκκλησίας είχε ένα ψηφιδωτό που ήταν χαμένο μέσα σε πέτρες Άλλο ένα εκκλησάκι που συναντήσαμε του οσίου Αθανάσιου του <<Μετεωρίτη>> . Μετά είδαμε την εκκλησία του Αη Γιάννη . Επίσης ο καταρράκτης ήταν ένα θέμα που βασάνισε για λίγη ώρα τα μυαλά των μαθητών γιατί είχε άγρια ομορφιά. Στη συνέχεια περάσαμε από το πέτρινο γεφύρι και κατευθυνθήκαμε προς το ρέμα <<Κάκαβος>>. Άλλο ένα χαρακτηριστικό ήταν η βιομηχανική περιοχή όπου την είδαμε στα γρήγορα στον δρόμο προς το κάστρο. Εκεί συναντήσαμε ένα ρυάκι με πολύ νερό και με σχήμα σαν λαβύρινθο.

         Αργότερα, μέσα από δρομάκια οι μαθητές βγήκαν σε ένα δύσβατο δρόμο με πολύ λάσπη και πολλές λακκούβες. Μετά ξανασυναντήσαμε το ρυάκι λίγο πιο πάνω που είχε πιο πολύ νερό από το άλλο. Αργότερα οι μαθητές είχαν φτάσει έξω από το κάστρο νιώθοντας ανακούφιση που κατάφεραν και έβγαλαν εις πέρας το πρώτο μέρος της διαδρομής. Μετά οι μαθητές μπήκαν μέσα στον χώρο του Κάστρου και είδαν σημαντικά αρχαιολογικά ερείπια, όπως την τρύπα που όπως λένε οι επιστήμονες συμβολίζει την ύπαρξη πόρτας και το τριγωνομετρικό που βρισκόταν στην κορυφή του Κάστρου, μαζί με αλλά πολλά αρχαία ευρήματα. Με την βοήθεια του κ. Συλεούνη οι μαθητές κατάλαβαν τον ρόλο που είχαν τα ερείπια στο κάστρο. Εκείνη την ώρα πολλοί μαθητές ρώτησαν πολλές απορίες και πήραν απαντήσεις. 

           Μετά, λόγω πίεσης του χρόνου, η ομάδα μας κατέβηκε από έναν πιο σύντομο δρόμο. Κατά την κάθοδο της η ομάδας μας συνάντησε καιρικά προβλήματα λόγω ασθενούς βροχής αλλά και προβλήματα σε σχέση με τον δρόμο που γλιστρούσε. Πολλοί ήταν αυτοί που δυσκολευτήκαν να κατέβουν και χρειάστηκαν τα βοηθητικά <<μπατόν>>. Ύστερα βγήκαμε σε δρόμο με άσφαλτο αλλά και σε οικήσιμο μέρος. Στο τέλος βγήκαμε στο σημείο εκκίνησης όπου πολλοί μαθητές ρώτησαν απορίες τον κ. Συλεούνη πήραν απαντήσεις και τον ευχαρίστησαν για την άριστη ξενάγηση που τους πρόσφερε. Τότε 26 μαθητές περίμεναν με ενθουσιασμό τον επόμενο περίπατο… 

1 σχόλιο :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...