Αρχάνι Φθιώτιδας : Οι Βρύσες του Χωριού μου .


Κατερίνα  Κ.           ..........................................................................................................Οι Βρύσες στο μύλο Μουστερή
             Το χωριό μου Αρχάνι, που βρίσκεται στην Δυτική Φθιώτιδα στους πρόποδες της Όθρυος και σε υψόμετρο 200 μ., παλιότερα είχε πολλές βρύσες και πηγαία νερά που εξυπηρετούσαν τους κατοίκους. Επίσης, κάθε γειτονιά είχε τη δική της βρύση. Τις τελευταίες όμως δεκαετίες με την εντεινόμενη λειψυδρία, οι περισσότερες από αυτές έχουν στερέψει από νερό. Πριν γίνει η υδροδότηση του χωριού, οι βρύσες που υπήρχαν ήταν:


  Ο Πάνω Κόκκινος

  •     Ο Πάνω Κόκκινος
  •     Η Συκούλα
  •     Η Βρυσούλα (Παληκάρα)
  •   Η Μοτσιώ
  •   Η Βρύση Βλάχα
  •   Στο μύλο Μουστερή
  •   Η Χαλικόβρυση

          Από αυτές σήμερα μόνο δυο έχουν νερό: Oι βρύσες στο μύλο Μουστερή και ο Πάνω Κόκκινος.Οι Βρύσες στο μύλο Μουστερή, πήραν την ονομασία τους από το νερόμυλο της οικογένειας Μουστερή που βρίσκεται δίπλα από αυτές. Έχουν 3 σκαλιστές πέτρινες κούπες, και από ανέκαθεν είχαν τη μεγαλύτερη ροή νερού. Τη δεκαετία 1970 σύμφωνα με μετρήσεις της εποχής οι εν λόγω βρύσες διοχέτευαν 7 κυβικά νερό την ώρα. Τώρα πλέον η παροχή τους είναι πολύ μικρότερη. 

        Ο Πάνω Κόκκινος βρίσκεται σε υψόμετρο 240 μ. και  ονομάστηκε έτσι από το κοκκινωπό χρώμα  του χώματος σε εκείνο το σημείο. Το 1970 είχε παροχή νερού 2 κυβικά την ώρα, και εξυπηρετούσε το βόρειο «μαχαλά» του χωριού. Τόσο ο Πάνω Κόκκινος όσο και οι βρύσες στο μύλο Μουστερή ήταν στεγασμένες και εκτός από τις ανάγκες ύδρευσης εξυπηρετούσαν και μέρος της υγιεινής, καθότι εκεί έπλεναν οι γυναίκες τα ρούχα, τις κουβέρτες και τις φλοκάτες. 

Η Χαλικόβρυση
           Στο βορειοδυτικό άκρο του χωριού βρίσκεται η Χαλικόβρυση, η οποία έχει πλέον στερέψει. Παλιότερα έβγαζε περίπου 0,5 κυβικά νερό την ώρα. Βασικά, εξυπηρετούσε τους οδοιπόρους, τα ζώα και τους κτηνοτρόφους, επειδή διέθετε και στενόμακρη δεξαμενή. Το νερό πήγαζε μέσα από μικρά χαλίκια, που τα έλεγαν ρόκια ή κούφια λιθάρια, εξού και το όνομά της. Η Χαλικόβρυση επισκευάστηκε την δεκαετία του 1990 από την κοινότητα και ικανοποίησε τους χωριανούς καθώς έφερε στην θύμησή τους παλιές και καλές αναμνήσεις.

               Εν κατακλείδι, σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων των μεγαλυτέρων σε ηλικία, τα νερά των πηγών στο Αρχάνι ήταν πολλά, επειδή «στραγγούσαν» στην περιοχή τα νερά της λίμνης Ξυνιάδος. Μετά την αποστράγγιση-αποξήρανση όμως, της εν λόγω λίμνης, ο όγκος των νερών περιορίστηκε σημαντικά!Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...