Νεροπρίονα


Φωτεινή  Γ.            .................................................................................................

 

            

              Το νεροπρίονο ήταν ένα πρωτόγονο και υποτυπώδες πριονιστήριο που την κινητήρια δύναμη την έπαιρνε από τις ρεματιές του δάσους, ενώ την πρώτη ύλη από τα ίσια και πανύψηλα έλατά του .


Μηχανισμός Νεροπρίονου
                   Το νεροπρίονο ήταν υδροκίνητη μηχανή που χρησίμευε για την παραγωγή της εγχώριας πριονιστής οικοδομικής ξυλείας, από κορμούς μεγάλων δέντρων, κυρίως, ελάτων. Το νεροπρίονο το συναρμολογούσαν στο ύπαιθρο, κοντά στο σημείο όπου υλοτομούσαν κάθε φορά, μεταφέροντας τα εξαρτήματά του φτερωτή, πριόνι, στρόφαλο, βαγένια κλπ., κατασκευάζοντας κάθε φορά νέα ντάνα. Οι μηχανισμοί του ήταν δύο. Ο κινητός του πριονιού και ο προωθητικός του κορμού που θα σχιζόταν.

Νεροπρίονο στη Δυτική Φθιώτιδα
                      Στην Ελλάδα το νεροπρίονο κάνει την εμφάνισή του αμέσως μετά την απελευθέρωση κατά την περίοδο του Όθωνα. Σταδιακά χρησιμοποιήθηκε σ’ όλη σχεδόν τη χώρα και κατασκευάζονταν κυρίως από Βορειοηπειρώτες τεχνίτες του είδους. 
            Επειδή τότε η μεταφορά της ακατέργαστης ξυλείας από την ενδοχώρα προς τα Αστικά Κέντρα και τη θάλασσα, ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί χωρίς τη σύγχρονη τεχνολογία, προέκυψε η ανάγκη της μερικής, επί τόπου, επεξεργασίας της. Γι’ αυτό το λόγο οι υλοτόμοι ξεκίναγαν τις εργασίες το φθινόπωρο και τελείωναν την άνοιξη, επειδή απαιτούνταν ικανές ποσότητες νερού στη λειτουργία των νεροπρίονων, για την κάθετη κατεργασία της στρογγυλής ξυλείας, μεγάλης αλλά και για τη μεταφορά της με την ορμητική ροή των ποταμών.

Σκαρίφημα Νεροπρίονου
            Την ξυλεία δια μέσου του Σπερχειού μετέφεραν οι Αφοί Χονδρογιάννη, μέχρι τις παραμονές του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, με την καθοδήγηση του ειδικευμένου γι’ αυτή την τεχνική, Αθανάσιου Ευθυμίου (Θυμιονάσιου). Η ξυλεία που προοριζόταν για τις ανάγκες της πόλης τής Λαμίας και γενικότερα της περιοχής της, έφθανε από τον Τυμφρηστό με τη ροή των νερών του Σπερχειού στην τοποθεσία «ΣΑΝΙΔΑ» κοντά στο Φραντζή, όπου και παραλαμβάνονταν.         

1 σχόλιο :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...