Παλιό Υδραγωγείο Λαμίας


Χρήστος Μ.  ,  Βαγγέλης Μπ.             ............................................                  16/2/2014               Την Κυριακή 16/2/14 η περιβαλλοντική ομάδα του 5ου Γυμνασίου Λαμίας συγκεντρώθηκε στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, στα Γαλανέικα, με προορισμό το παλιό υδραγωγείο της Λαμίας.


          Ξεκινήσαμε στις 3 προς την περιοχή της Αγίας Παρασκευής στην Ταράτσας Λαμίας. Περάσαμε τη σήραγγα της Εθνικής οδού και μετά από λίγα μέτρα βρήκαμε μια ταμπέλα που μας έδινε τις πληροφορίες για το υψόμετρο (173-205 μέτρα) και την απόσταση (2,84 χιλιόμετρα) για τη διαδρομή Λαμία-Σκράπα .

         Μετά από 10 λεπτά περάσαμε από ένα τοξωτό γεφύρι όπου σταματήσαμε να βγάλουμε αναμνηστικές φωτογραφίες. Στη συνέχεια της διαδρομής μας φτάσαμε στην παλιά δεξαμενή της Λαμίας ,όπου σταματήσαμε να πιούμε νερό και να εξερευνήσουμε τη δεξαμενή και το τοπίο .

            Η Δεξαμενή κτίστηκε το 1894 με μελέτη του μηχανικού Ν. Παπαδημητρίου και ήταν το πρώτο υδραγωγείο της πόλης. Το έργο αποσκοπούσε στη συλλογή των νερών των πηγών της Ταράτσας και της Ανάβρας, τα οποία μέσω ενός λιθόκτιστου αγωγού συγκεντρώνονταν στη δεξαμενή, απτην οποία στη συνέχεια με άλλον αγωγό έφθαναν στην αρχή του εσωτερικού δικτύου της πόλης. Η δεξαμενή είναι ορθογωνική. Είναι κατασκευασμένη από καλοδουλεμένη λιθοδομή ενισχυμένη με ισχυρό υδραυλικό κονίαμα και στεγάζεται με δύο ημισφαιρικούς θόλους. Αποτελεί αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα ειδικής κατασκευής του τέλους του 19ου αιώνα στην περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας.

        Επειδή η διαδρομή μας ήταν αρκετά συναρπαστική σκεφτήκαμε να προχωρήσουμε και άλλο μέσα από ένα μονοπάτι αλλά επειδή υπήρχε ποτάμι πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Ο περίπατος ήταν διασκεδαστικός, ευχάριστος και τελείωσε στις 5 χωρίς κούραση. Ήταν ενδιαφέρουσα εμπειρία να επισκεφτούμε την παλιά δεξαμενή της Λαμίας .                         ΔΕΣ ΤΟ ΒΙΝΤΕΑΚΙ

                  

Παλιό Υδραγωγείο Λαμίας 16/2/2014 from kourtis on Vimeo.Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...