Καπνοχώρι Υπάτης : Οι Βρύσες του χωριού μου


Δήμητρα  Φ.            .............................................................................................................


Στην Εκκλησία
                      

              Το Καπνοχώρι παλιά δεν ήταν όπως είναι τώρα , οι άνθρωποι δεν είχαν πολλές πολυτέλειες , έτσι για να μπορούν να τα βγάλουν πέρα , έπρεπε να υπάρχουν κάποια μέσα επιβίωσης. Όσον αφορά το υπέρτατο αγαθό , το νερό ,  είχαν τις βρύσες του χωριού .Από το 1833

                   Το χωριό αρχικά είχε τρεις βρύσες. Η πιο σημαντική βρύση που χτίστηκε στο χωριό και ανεφοδίαζε τους κατοίκους που έμεναν εκεί , μέχρι να γίνουν υδραγωγεία ήταν η ''Κεντρική'' βρύση που τους παρείχε πολύ νερό. Η δεύτερη βρύση είναι η ''Πάνω'' βρύση η οποία τώρα χρησιμεύει ως έναν όμορφο μέρος για περίπατο μέσα στα πλατάνια.

Στο Μπλό

             Επίσης σημαντική βρύση για το χωριό είναι και η βρύση στο ''Μπλο'' όπως την αποκαλούσαν και αποκαλούν ακόμη οι άνθρωποι. Η ονομασία της έρχεται από την εποχή της ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ. Η ονομασία ''Μπλο'' βγαίνει από τη λέξη "Άμπλας '' που σημαίνει πηγή. Οι άνθρωποι έπαιρναν νερό για τις δουλειές του σπιτιού και για την ατομική τους καθαριότητας. 


Στο Προφήτη Ηλία
            Στην πορεία των χρόνων φτιάχτηκε υδραγωγείο έτσι αυτές ανακαινίστηκαν γύρω στο 1966 αφού πλέων δεν χρησιμοποιούνταν. Μια από τις βρύσες του χωριού είναι προς μνήμην ''Δασκάλου'' ΚΩΝ. Γ. ΦΟΥΡΛΑ και χτίστηκε κάτω από την εκκλησία το 1992. Άλλη μια βρύση που χτίστηκε πρόσφατα είναι η βρύση στον ΠΡΟΦΗΤΗ  ΗΛΙΑ που χτίστηκε από την κοινότητα το 2000. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...