Στο Σπερχειό ποταμό

Χρύσα Π.  ,  Ευγενία Ντ.         .........................................................       3/11/2013

 


             Η πρώτη  διαδρομή  για φέτος, της περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου μας, ήταν στο Σπερχειό ποταμό  .
               Ο Σπερχειός είναι ποταμός της Στερεάς Ελλάδας, που παλαιότερα ονομαζόταν Αλαμάνα, ονομασία γνωστή σήμερα κυρίως από τη Μάχη της Αλαμάνας. Ο Σπερχειός έχει μήκος 82 χιλιόμετρα. Πηγάζει από το βουνό Τυμφρηστός ( Βελούχι ) της Ευρυτανίας και με γενική κατεύθυνση προς τα ανατολικά, εισέρχεται στη Φθιώτιδα, διασχίζει την ομώνυμη κοιλάδα ( Κοιλάδα του Σπερχειού ), ανάμεσα στην Οίτη και στη δυτική προέκταση του όρους Όθρυς  και χύνεται στο Μαλιακό Κόλπο.


         Σημείο συνάντησης ήταν τα Λουτρά Υπάτης απ΄ όπου ξεκινήσαμε τον περίπατό μας. Στη συνέχεια διασχίσαμε ένα μονοπάτι που μας οδηγούσε στο πλατανόδασος Μεξιατών . Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδρομής, είδαμε διάφορα είδη δένδρων όπως φιστικιές ελιές καρυδιές. Επίσης παρατηρήσαμε τα άλατα του θείου τα οποία είχαν συσσωρευτεί και δυσκολεύουν την ανάπτυξη φυτών σε εκείνη την περιοχή. Όταν μπήκαμε στο πλατανόδασος εντυπωσιαστήκαμε από την πλούσια βλάστηση και το πλήθος μανιταριών διαφορετικών ειδών. Στη συνέχεια περπατήσαμε παράλληλα στις όχθες του ποταμού Σπερχειού όπου χαρήκαμε αυτό το γαλήνιο θέαμα. Παρόλο όμως που προσφέρει γαλήνη και ηρεμία, μάθαμε ότι παρουσιάζει πολλά προβλήματα. Το κυριότερο είναι το πλήθος σκουπιδιών το οποίο μολύνει την κύτη του ποταμού. Γι αυτό και σήμερα έχουν απομείνει μόνο λίγα  είδη ψαριών σε πολύ μικρούς πληθυσμούς. Έπειτα ξανά μπήκαμε στο πλατανόδασος όπου συνεχίσαμε την βόλτα μας, αυτή τη φορά προς το δρόμο της επιστροφής, από άλλο μονοπάτι ώστε να έχουμε την ευκαιρία να δούμε ένα μεγάλο κομμάτι από το άλλο μέρος. Τέλος μετά από λίγη ώρα ξανά επιστρέψαμε στο σημείο συνάντησης μας, τα Λουτρά Υπάτης. Η διαδρομή αυτή διήρκησε  2 ώρες και ήταν περίπου 8,5  χιλιόμετρα.


      Παιδιά και καθηγητές ευχαριστηθήκαμε τον περίπατο καθώς ξεφύγαμε από την πόλη και βρεθήκαμε σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο της περιοχής μας. Τα συναισθήματα μας ήταν χαρά και ενθουσιασμός αφού περάσαμε ένα δημιουργικό μεσημέρι σε ένα τόσο υπέροχο μέρος που δυστυχώς δεν επισκεπτόμαστε συχνά. Όλοι περιμένουμε τον δεύτερο περίπατο για να περάσουμε ακόμη μία υπέροχη και δημιουργική Κυριακή.

4 σχόλια :

 1. Αρκετά καλό το άρθρο!
  Καλή σας διασκέδαση και στους επόμενους περιπάτους!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πολύ καλό άρθρο και με πολλές χρήσιμες λεπτομέρειες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολύ καλό το άρθρο!!Μπράβο στα κορίτσια!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μπράβο σας!!! Κάνατε πολύ καλή δουλειά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...