Βρύση Ροσούλη Αργυροχωρίου - Ρωμαϊκά Λουτρά στα Βαρκά Υπάτης

Αγγελική Τσ.  ,  Ευλαλία Μ.          ...................................................        10/11/2013

 

Βρύση Ροσούλη
          Η δεύτερη διαδρομή της περιβαλλοντικής  ομάδας του σχολείου μας ,ήταν στη βρύση Ροσούλη, στο Αργυροχώρι Υπάτης . Άγιος Αθανάσιος
            Σημείο συνάντησης ήταν τα Λουτρά Υπάτης απ' όπου ξεκινήσαμε  τον περίπατό μας. Στη συνέχεια καθώς ανεβαίναμε στους πρόποδες του βουνού Οίτη, διακρίναμε στο βουνό το φαράγγι του Καμαριώτη και αργότερα τον Κοκκινόβραχο. Μετά από 4 km περίπου, ελαφριάς αλλά συνεχόμενης ανηφόρας , φτάσαμε στο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου, όπου κάναμε και τη  στάση μας. Το εσωτερικό του ήταν λιτό με λίγες εικόνες χωρίς κάποια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής μας είδαμε πολλά είδη βλάστησης , κυρίως όμως πουρνάρια και δρυς . 

Χριστιανικός Ναός 13ος αιώνας
Μπανιέρα στα Ρωμαϊκά Λουτρά
             Καθώς πήραμε το δρόμο της επιστροφής, φτάσαμε σε ένα μικρό γραφικό χωριό τα Βαρκά. Εκεί υπήρχε περιφραγμένος με συρματόπλεγμα ένας αρχαιολογικός χώρος. Αυτός ο αρχαιολογικός χώρος ήταν ένας Χριστιανικός ναός του 13ου – 14ου αιώνα και ήταν χρισμένος πάνω σε Ρωμαϊκά Λουτρά. Επίσης κάτω από το ναό βρέθηκαν κατακόμβες οι οποίες χρησιμοποιούνταν για την φύλαξη τροφίμων το 1940 κατά την διάρκεια του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου. Εκεί υπήρχε ένας ακόμη περιφραγμένος χώρος όπου υπήρχε μια Ρωμαϊκή μπανιέρα φτιαγμένη από μάρμαρο της εποχής .  Επίσης είχε βρεθεί ένα ψηφιδωτό μήκους 10χ14 m το οποίο φυλάσσεται στο Βυζαντινό μουσείο Υπάτης. Ελάχιστα μέτρα πιο κάτω υπήρχε το σπίτι ενός ηλικιωμένου κυρίου ο οποίος είχε πάρει μέρος ο ίδιος τις ανασκαφές πριν από  30 χρόνια και ο οποίος μας είπε περισσότερες λεπτομέρειες  για τις ανασκαφές. 

 
              Ακόμη μια φορά απολαύσαμε το καθαρό αέρα και τον όμορφο αν και ελαφρά κρύο καιρό, καθώς ξεφύγαμε για λίγο από την πόλη της Λαμίας. Τα συναισθήματά μας ήταν χαρά , αφού απολαύσαμε τον περίπατο και ενθουσιασμός που είδαμε πανέμορφα τοπία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...