Λουτρά Υπάτης - Αργυροχώρι - Βαρκά : έξι (6) υπέροχες Βρύσες

Κατερίνα  Τσ.              .......................................................................

 

 Βαρκά  ( 1966 )
        
          Ένας σύντομος περίπατος στα περίχωρα κάποιας  περιοχής μπορεί να αποκαλύψει πολλά γι’ αυτήν, όπως τις συνήθειες, τις παραδόσεις, τις νοοτροπίες και τον πολιτισμό των κατοίκων της. Πόσο μάλλον όταν αυτό έχει να κάνει με τις βιολογικές ανάγκες των ανθρώπων, όπως η ανάγκη  για πόσιμο νερό.Λουτρά Υπάτης ( 1902 )
           Έτσι με έναν περίπατο στα Λουτρά Υπάτης παρατηρώντας την περιοχή διαπιστώσαμε οι άνθρωποι, όχι μόνο έκαναν τα πάντα για να βρουν πόσιμο νερό, αλλά έφτιαξαν και αρκετά οικοδομικά έργα με μοναδικό στόχο / σκοπό την εξυπηρέτηση αυτής της ανάγκης τους. Έργα ίδια ή διαφορετικά μεταξύ τους, μεγαλύτερα ή μικρότερα, παλαιότερα ή νεότερα. Αυτά τα έργα είναι οι βρύσες. Βρύσες με πηγαίο νερό ή νερό ύδρευσης , βρύσες που εξυπηρετούν τις ανάγκες των ανθρώπων ή ακόμη και διακοσμητικές βρύσες που υπάρχουν για να ομορφύνουν το τόπο. 

               Αρχικά η πρώτη τοποθετημένη στο κέντρο των Λουτρών, απέναντι από την κεντρική πλατεία χτισμένη από το έτος 1902, αριθμώντας 111 χρόνια, με εντολή / επιθυμία του Κ.Π. Αγαθοκλέους, μια γλυκιά νότα αρχοντιάς με την πέτρινη παραστατικότητά της.


Άγ. Αθανάσιος ( 2011 )

        Η δεύτερη, 4 χλμ από το κέντρο των Λουτρών, αριθμώντας δύο μόνον χρόνια από το 2011, χτισμένη δίπλα από τον ναό του Αγίου Αθανασίου, η νεότερη σε ολόκληρη την περιοχή.

Βρύση Ροσούλη

          Η τρίτη λίγο πιο πάνω από την προηγούμενη, η Βρύση Ροσούλη. Πηγαία βρύση, ωστόσο λόγω έλλειψης βροχών ορισμένες περιόδους του χρόνου στερεύει. Χτισμένη κοντά σε κατοικημένη περιοχή, μεγαλύτερη σε μήκος απ' 'ολες . 

             Στη συνέχεια η τέταρτη βρύση συναντάται στο Πλατανόδασος Αργυροχωρίου, σετο κένρο του χωριού .

Η Πέμπτη, η ποιό παλιά βρύση της περιοχής , στα Βαρκά , με πηγαίο και άφθονο νερό όλο το χρόνο .

Αργυροχώρι
           Τέλος, η έκτη και τελευταία βρύση, 20 μέτρα μακριά από την προηγούμενη, χτισμένη από το 1996, κοντά στο αρχαιολογικό χώρο των Βαρκών καθώς και σε μία παιδική χαρά.
 
Παλιά Βρύση στα Βαρκά         
       Όλες οι βρύσες της περιοχής φαίνεται να έχουν χτιστεί με αρκετό μεράκι και αγάπη. Η καθεμιά δίνει την δική της πινελιά στο φυσικό περιβάλλον, χρωματίζοντας την φύση με αγνά και καθαρά χρώματα, όπως αυτά του πολύτιμου αγαθού, του νερού.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...