Γ΄ Γυμνασίου στις Θερμοπύλες και τον Γοργοπόταμο.

Νίκος  Παπ.      ............................................................       21/3/2013

 

              Ξεκινήσαμε 08:30 με το λεωφορείο με κατεύθυνση τις Θερμοπύλες. Σε λίγο φτάσαμε στις θερμές πηγές όπου είχε διεξαχθεί η Μάχη των Θερμοπυλών. 

              
               Παρατηρώντας το τοπίο και το πεδίο της μάχης νιώσαμε υπερηφάνεια για τους προγόνους μας που πολέμησαν με αυτοθυσία τον μεγάλο στρατό των Περσών. Μάθαμε από τον καθηγητή της γεωγραφίας ότι οι θερμές πηγές είναι ραδιενεργές επειδή περιέχουν ραδόνιο, στοιχείο ενεργητικό στον ανθρώπινο οργανισμό. Σταματήσαμε λίγο πιο κάτω στο άγαλμα του Λεωνίδα, στο Μνημείο των 300 Σπαρτιατών και των 700 Θεσπιών. Μάθαμε επίσης ότι τα ξαπλωμένα αγάλματα δίπλα στο Λεωνίδα συμβολίζουν τον Ευρώτα και τον Ταΰγετο, βουνό και ποτάμι με μεγάλη ιστορική αξία για τους Σπαρτιάτες.


           Πήραμε τον δρόμο για τον λόφο του Κολωνού όπου υπάρχει η επιγραφή του Σιμωνίδη για τους Έλληνες στρατιώτες. Ο ξεναγός μας, μάς είπε ότι το μονοπάτι που χρησιμοποίησε ο Εφιάλτης με τους Αθάνατους για να κυκλώσουν τους Έλληνες, χρησιμοποιήθηκε και από τους Γερμανούς το 1941 για να υποχωρήσουν κατά την σθεναρή αντίσταση των Νεοζηλανδών. 


           Στην κορυφή του  λόφου αντικρίσαμε το τοίχος των Φωκέων. Είμαστε όλοι πολύ κουρασμένοι. Στην κατάβαση περάσαμε και από το Μουσείο των Θερμοπυλών όπου παρακολουθήσαμε μία 3D προβολή για την Μάχη των Θερμοπυλών.


             Τέλος  στο δρόμο της επιστροφής σταθήκαμε στη Γέφυρα του Γοργοποτάμου, ιστορικής σημασίας, αφού κατά την Αντίσταση 6 Άγγλοι σαμποτέρ μαζί με άντρες του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ ανατίναξαν την γέφυρα τον Νοέμβριο του 1942 ανακόπτοντας τον ανεφοδιασμό των Γερμανικών και των Ιταλικών στρατευμάτων στην Αφρική. Μετά από αυτό σταματήσαμε στον Γοργοπόταμο που μας δόθηκε η ευκαιρία να χαλαρώσουμε και να ξεκουραστούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...