Όλυμπος : το παγκόσμιο βουνό μύθων και θρύλων.

Φοίβη  Α.     .........................................................10-12 /3/2013


             Ένα από τα μνημεία της φύσης που κάνουν γνωστή την χώρα μας είναι και το υψηλότερο βουνό της, ο  Όλυμπος. Η υψηλότερη κορυφή του ονομάζεται Μίτικας (2917 m ).  Η επιβίωση του ανθρώπου εκεί είναι αδύνατη  έτσι ώστε, σύμφωνα με τον μύθο, ο μόνος που μπορούσε να βρίσκεται εκεί ήταν ο Θεός Δίας, όπου από εκεί δίδασκε τους θνητούς.


            «Το βουνό των Δώδεκα Θεών» είναι ένας ορεινός όγκος διαστάσεων 28 χλμ. ( Ν-Β ), 25 χλμ ( Α-Δ ), και είναι ένα μνημείο φύσης ο οποίος είναι απόθεμα βιόσφαιρας, περιοχή εξαιρετικού κάλλους ( Δίκτυο Φύσης 2000 - NATURA ). Επίσης στον Όλυμπο θα συναντήσουμε βιοποικιλότητα και φυσικές ομορφίες καθώς επίσης και 1.600 είδη φυτών, 104 είδη πουλιών, 18 είδη ερπετών και  32 είδη θηλαστικών τα οποία όλα μαζί συνθέτουν το οικολογικό πανόραμα του βουνού. 

            Μέχρι το υψόμετρο των 2.000 μ. παρατηρούμε δασικά οικοσυστήματα ενώ από εκεί και πάνω το οικοσύστημα γίνεται αλπικό. Τα ζώα και τα τα φυτά που συναντάμε είναι κυρίως κόρακια, ποντίκια, και σπουργίτια ενώ το λουλούδι που κυριαρχεί σε αυτά τα μέρη είναι οι βιόλες.  Χαμηλότερα , γύρω στα 900 μ., βρίσκεται το μοναστήρι Αγίας Τροιάδος Σπαρμού και και 700 μ. παρακάτω σταματάει η δενδροβλάστηση .

             Στους πρόποδες του βουνού βρίσκεται το καταφύγιο των λαγών και των χελώνων τα οποία γίνονται τροφή για τα ερπετά της περιοχής (π.χ. φιδαετοί, γεράκια, χρυσαετοί).  Στα δάση έχουμε ελάττη, λεύκη και οξειά, κάτι ακόμα πολύ χαρακτηριστικό είναι και το άκουσμα του ρυθμικού κτύπου του ιδρυοκολάπτη. Πέρα από το περιβάλλον του, το βούνο αυτό είναι ιδιαίτερα γνωστό και για τα μοναστήρια του. Κάποια από αυτά είναι η Αγίου Διονυσίου, η Μονή Κανάρων και αυτή που προ λίγου αναφέραμε.

            Τέλος, επιτακτική ανάγκη είναι η διάσωση της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς για να την γνωρίσει και η νέα γενιά και να βιώσουν αξίες και ομορφιές που γεννά ο τόπος, διότι όπως είπε και ο Ηλίας Βενέζης    :           « Τον Όλυμπο δεν τον περιγράφεις,  του αφιερώνεσαι  .....  »


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...