Τρεις άμεσες ενέργειες για το περιβάλλον .


Ευαγγελία  Ρ.                .............................................................................................


             Οι άνθρωποι τα τελευταία χρόνια έβλαψαν και κατέστρεψαν μεγάλο μέρος του φυσικού πλούτου της γης. Η ακατάσχετη απληστία μας οδήγησε στην υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων (νερό , πρώτες ύλες κ.α) οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν χωρίς σύνεση. Αποτέλεσμα των πράξεων μας, εκτός από την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί η μεταβολή του κλίματος , η οποία οφείλεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και στην εκπομπή ρύπων.

          Έτσι σημειώνονται σοβαρές κλιματικές αλλαγές. Παρ' όλα αυτά η άμεση δραστηριοποίηση μας μπορεί να συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση αυτής της κατάστασης. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μέλλον της γης βρίσκεται στα χέρια μας. Παρακάτω παρουσιάζονται 3 απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να σώσουμε τον πλανήτη.

1) Ανακύκλωση


           Η ανακύκλωση αποτελεί έναν ευρέως διαδεδομένο τρόπο για την καλύτερη διαχείριση των απορριμάτων.Στις μέρες μας ανακυκλώνουμε κυρίως χαρτί,γυαλί,πλαστικό και μέταλλο.Μέσα από την επεξεργασία αυτών των υλικών προκύπτουν νέα προϊόντα όπως ανακυκλωμένο χαρτί,ρούχα από συνθετικό νήμα και υαλοπίνακες.Ένα άλλο είδος ανακύκλωσης το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι η ανακύκλωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών.Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να διασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή μεταχείριση τους,καθώς περιέχουν χρήσιμα εξαρτήματα αλλά και χημικά που αν διαρρεύσουν στο έδαφος μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση των υπογείων υδάτων.


2) Μέσα Μαζικής Μεταφοράς            Καθημερινά στους δρόμους των πόλεων κυρίως, παρατηρείται το φαινόμενο της κυκλοφοριακής συμφόρησης.Το γνωστό σε όλους μποτιλιάρισμα.Έτσι γίνεται μαζική εκπομπή ρυπογόνων ουσιών που συντελούν στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.Έτσι όχι μόνο θα μειωθεί το μποτιλιάρισμα στους δρόμους τη πόλης αλλά και η ρύπανση της ατμόσφαιρας.

3) Οικολογικό σπίτι           Το να ζει κάποιος σε ένα οικολογικό σπίτι δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Κύριες προϋποθέσεις είναι να χρησιμοποιεί φυσικά υλικά αλλά και να αποφεύγει την υπερβολική κατανάλωση ενέργειας. Ένα οικολογικό σπίτι θα πρέπει να διαθέτει στην οροφή του φωτοβολταϊκούς συλλέκτες οι οποίοι θα πρέπει να αξιοποιούνται για την θέρμανση του νερού. Επιπλέον οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσουμε την ενεργειακή κατανάλωση μέχρι και 80%. Επίσης οι τοίχοι του σπιτιού μας πρέπει να είναι βαμμένοι με οικολογικά χρώματα.

           Ελπίζω μέσα από το άρθρο μου να σας έκανα να πάρετε κάποιες ιδέες έτσι ώστε όλοι μαζί να καταφέρουμε να σώσουμε το περιβάλλον μας .

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...