Ι.Μ. Παναγίας Ολυμπιώτισσας

Ειρήνη  Γ.       .............................................................     11/3/2013


           Το απόγευμα της Δευτέρας 11.3.2013 ξεκινήσαμε από το σημείο συνάντησης που είχαμε ορίσει  (περίπου στις 17:00)  με κατεύθυνση την  Ιερά Μόνη  της Παναγίας της Ολυμπιώτισσας .  Παρ’ όλο που ήμασταν  λίγα άτομα , το ενδιαφέρον μας για την ιστορία της Μονής ήταν μεγάλο . Η διαδρομή δεν ήταν μεγάλης απόστασης, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην κουραστούμε πολύ .

           Μετά από λίγη ώρα  φτάσαμε στην Μονή .  Δυστυχώς περιμέναμε  λίγη ώρα απ΄ έξω  ,αλλά αυτό μας  δημιούργησε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το τι θα βλέπαμε και θα ακούγαμε . Κάποια στιγμή ήρθε μια από τις μοναχές και μας  άνοιξε την εξώπορτα . Μόλις αντικρίσαμε τον ναό  , κυριολεκτικά <<μείναμε με ανοιχτό το στόμα>>   , είναι ένας ναός κομψοτέχνημα και πραγματικά  αποτελεί  στολίδι  για την  Ελασσόνα .

            Μία από τις μοναχές  μας άνοιξε την πόρτα για να μπούμε μέσα στο ναό . Επειδή τα κορίτσια φορούσαμε όλες τζιν  μας έδωσε να φορέσουμε μία μακριά φούστα. Μόλις μπήκαμε  στο εσωτερικό  του ναού είδαμε πολλές εικόνες και ακριβώς μπροστά μας την εικόνα της Παναγίας της Ολυμπιώτισσας , αφού προσκυνήσαμε την εικόνα  στα δεξιά μας (όπως μπαίνουμε ) υπάρχει μια μεγάλη ξύλινη πόρτα  που οδηγεί στον κύριο χώρο της εκκλησίας . Σε όλους τους τοίχους υπήρχαν  παλιές  αγιογραφίες οι οποίες  διατηρούνταν σε καλή κατάσταση . 

             Ύστερα  κάποια από τις μοναχές μας έδωσε  αναλυτικές πληροφορίες για την εικόνα και  για τη Μονή γενικά . Πρώτα μας είπε πως μάλλον  ο ναός  αυτός προϋπήρχε τον 5ο αι. π.Χ. ως ειδωλολατρικός ναός  και κατά τον 13ο αι. μ.Χ   έγινε αυτός που είναι σήμερα . Μετά μας εξιστόρησε  την ιστορία της  εικόνας . 

              << Σύμφωνα με τον θρύλο μετά τη διάλυση της Μονής της Καρυάς  , η εικόνα της Παναγίας με αξιοθαύμαστο τρόπο ήρθε στην   Μονή της Ελασσόνας .Μία νύχτα ένας βοσκός   είδε  ένα περίεργο φως να βγαίνει  από σωρό άγριων χόρτων . Επειδή νόμιζε πως ήταν φωτιά πέταξε μία πέτρα  , αμέσως το χέρι του παρέλυσε .  Την επόμενη μέρα πήγε μαζί με τους συγχωριανούς του στο μέρος που είχε δει το φως  ,έψαξαν και βρήκαν  την εικόνα της Παναγίας στην οποία ήταν σφηνωμένη η πέτρα που είχε πετάξει ο βοσκός . Ο βοσκός μετανόησε και το χέρι του έγινε καλά .Οι κάτοικοι  της Καρυάς  με λιτανεία μετέφεραν την εικόνα στη Μονή της Ελασσόνας>> .

               Η  Παναγία απεικονίζεται ορθή, με χέρια σταυρωμένα σε στάση προσευχής. Επάνω αριστερά της εικόνας διακρίνεται σε ανοιχτό κυκλικό σημείο η σφηνωμένη πέτρα του βοσκού.  Ενημερωθήκαμε για τον αγιογράφο της εκκλησίας , τον Πανσέληνο . Επίσης  μας μίλησε για το τέμπλο της Μονής  που είναι έργο του 18ου αι μ.Χ.  .  Πρόκειται για θαυμάσιο έργο, από ξύλο καρυδιάς που εκτείνεται σε όλο το πλάτος του ναού .Οι εικόνες του τέμπλου είναι σύγχρονες γιατί οι άλλες  κλάπηκαν , όταν το μοναστήρι δεν κατοικούνταν.
 
                Έτσι τελείωσε η ξενάγησή μας στο εσωτερικό του ναού .  Αμέσως μετά , βγήκαμε  έξω, βγάλαμε φωτογραφίες  με θέα την Ελασσόνα και την Ιερά Μονή  και αγοράσαμε όσοι ήθελαν αναμνηστικά   . Έτσι τελείωσε η επίσκεψή  μας στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Ολυμπιώτισσας  , αφήνοντας μας μια αίσθηση  γαλήνης  και ενθουσιασμού !!!!!!!!!!!!!.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...