Κοκκινοπηλός (1)

Θωμάς  Γ.  ,  Χρύσα  Τσ.   ................................................11/3/2013Θωμάς  Γ.

           

           Τη δεύτερη μέρα  της Περιβαλλοντικής Εκδρομής επισκεφτήκαμε ένα χωριό του Ολύμπου που ονομάζεται Κοκκινοπηλός ( υψόμετρο 1250  μ.).                Σταθήκαμε στην κεντρική πλατεία του Κοκκινοπηλού για λίγη ώρα, ήταν μια μικρή ευκαιρία για ξεκούραση. Εκεί παρατηρήσαμε ότι στο κέντρο της πλατείας υπήρχε ένας πλάτανος. Ο ξεναγός μας, ο κύριος Αντρέας μας είπε πως όλο το χωριό χτίστηκε με βάση τον πλάτανο, γιατί όταν βλέπεις έναν  πλάτανο σημαίνει ότι κάπου κοντά υπάρχει νερό . Γύρω από την πλατεία υπήρχαν τα εξής: μια εκκλησία, ένα καφενείο, ένα παλιό σχολείο και πολλές ευκατάστατες κατοικίες.  Ήταν οι μόνες στο χωριό . Είχαν γίνει όμως ερείπια επειδή δεν ζούσε κανείς σε αυτές (το χωριό είχε 50 κατοίκους). Μετά την στάση μας συνεχίσαμε το περπάτημα.


          Όλα τα παιδιά  κρύωναν γιατί είχε πιάσει αέρας αλλά σιγά-σιγά αρχίσαμε να ζεσταινόμαστε λόγω της πεζοπορίας. Με το περπάτημα φτάσαμε σε κάτι ψηλούς λόφους. Εκεί υπήρχε καταπληκτική θέα. Στην διαδρομή μας βρήκαμε μια μεγάλη , πέτρινη βρύση , σταθήκαμε λίγο να ξεκουραστούμε. Υπήρχε μεγάλος χώρος γύρω από την βρύση. Ο κύριος Ανδρέας  μας εξήγησε ότι υπήρχε μεγάλος χώρος γύρω από την βρύση για να κρατούν την σειρά τους αυτοί που γέμιζαν τις κανάτες τους με νερό και ακόμη ήταν κέντρο συνάντησης των κατοίκων και των περαστικών. Η βρύση είχε μικρές εσοχές που έπαιζαν είτε διακοσμητικό ρόλο, είτε προστατευτικό ρόλο των φαγητών από τα ζώα. ΄Η ακόμη και ρόλου ψυγείου για το φαγητό. Η βρύση ήταν όμορφη παρόλο που ήταν παλιά.


            Μετά την στάση μας στην βρύση συνεχίσαμε την πορεία της. Στόχος μας ήταν να φτάσουμε σε ένα παρκάκι κάτω από την  εκκλησία του Αγίου Αθανασίου (υψόμετρο 1350μ.). Όταν φτάσαμε στο παρκάκι όλοι ήμασταν κουρασμένοι και περιμέναμε πως και πως για να φάμε μεσημεριανό. Ήταν μια υπέροχη πορεία.

Χρύσα  Τσ.         Την δεύτερη ημέρα της εκδρομής μας επισκεφθήκαμε το χωριό Κοκκινοπηλός, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1250m στον Όλυμπο.
          Όπως μας εξήγησε ο ξεναγός μας, ο οικισμός φτιάχτηκε με βάση τον πλάτανο γιατί οι κάτοικοι είχαν ανάγκη το νερό που πάντα υπάρχει κοντά σε αυτόν. Έτσι γύρω από τον πλάτανο χτίστηκαν η πλατεία, η εκκλησία, το καφενείο, το σχολείο και έπειτα το υπόλοιπο χωριό.
           Καθώς ανεβαίναμε ένα μονοπάτι που οδηγούσε στο  Λιβάδι  αισθανθήκαμε κρύο λόγω του υψομέτρου αλλά αυτό δεν μας εμπόδισε να απολαύσουμε τη μαγευτική θέα στην κοιλάδα του Ελασσονίτη ποταμού. Συνεχίζοντας την ανάβαση, συναντήσαμε πολλά –λόγω εποχής- γυμνά δέντρα, μια πέτρινη βρύση και ένα πάρκο στο οποίο βρήκαμε άγριο κρόκο –φυτό της περιοχής. Ο περίπατός μας είχε φτάσει πια στο τέλος του, έτσι καθίσαμε να ξεκουραστούμε στον ίσκιο ενός μεγάλου έλατου.
Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...