Δασικό Οικοσύστημα

Χρύσα  Τσ .


         Δασικό οικοσύστημα είναι το οικοσύστημα των φυτών και ζώων, στο οποίο κυριαρχούν τα δενδρώδη δασικά είδη. Τα κυριότερα δασικά είδη των ελληνικών δασών είναι: οι δρυς κατά 35% , τα πεύκα κατά 25%,τα έλατα 19%, οι οξιές κατά 10% και καστανιές 2%.

           
             Το δάσος είναι ένα σύνολο από διάφορα φυτά, όπως δέντρα, θάμνοι ή φρύγανα, από ζώα και από μικροοργανισμούς, που βρίσκονται σε συνεχή αλληλεπίδραση τόσο μεταξύ τους όσο και µε το έδαφος και το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή. Όλες οι εκτάσεις που καλύπτονται από φυσική βλάστηση λέγονται δασικές και αποτελούν ένα πολυσύνθετο σύνολο με δική του δομή, ζωή και λειτουργίες. Αποτελούν το δασικό οικοσύστημα που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην οικολογική ισορροπία. Το δασικό οικοσύστημα είναι ένα σύστημα μελέτης που περιλαμβάνει:

α)  τους βιοτικούς παράγοντες, δηλαδή όλους τους οργανισμούς που ζουν σε αυτό,

β)  τους αβιοτικούς παράγοντες, δηλαδή το κλίμα (υγρασία, θερμοκρασία, ηλιοφάνεια), τη σύσταση του εδάφους και τη διαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών καιγ)  το σύνολο των αλληλεπιδράσεων, που αναπτύσσονται μεταξύ τους.           Ανάλογα µε τον τρόπο που οι οργανισμοί εξασφαλίζουν την τροφή τους διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

i) τους αυτότροφους, που περιλαμβάνουν την κοινότητα των φυτών, όπου κυριαρχούν ανώτερα είδη (δέντρα, θάμνοι, ποώδη φυτά) και λέγονται παραγωγοί,
ii) τους ετερότροφους, που περιλαμβάνουν την κοινότητα των ζώων (φυτοφάγων και σαρκοφάγων) και λέγονται καταναλωτές καθώς και την κοινότητα των μικροοργανισμών ή αποικοδομητών.

          Το δάσος είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα και πολυσύνθετα συστήματα, µε τη μεγαλύτερη κατανομή ανάμεσα στα χερσαία οικοσυστήματα στον πλανήτη γη, καλύπτοντας το 32% της γήινης επιφάνειας. Στην Ελλάδα καλύπτει περίπου το 20% της επιφάνειάς της.


5 σχόλια :

 1. Ωραίος τρόπος έκφρασης! Ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω όμως ότι το 1/5 της Ελλάδας είναι δάσος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ ΧΡΥΣΑ!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η αλεπουδίτσα στο φυσικό της περιβάλλον ;) :*

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ ΧΡΥΣΑ.. !!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πολύ ωραίο άρθρο Χρύσα,υπέροχο λεξιλόγιο και σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...