Ι. Μ. Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου.(2)

Τζούλια  Χ.     ..............................................................      11/3/2013              Τη δεύτερη μέρα της εκδρομής μας επισκεφτήκαμε τη μονή της Αγίας Τριάδας Σπαρμού , η οποία είναι χτισμένη στη νοτιοδυτική πλευρά του Όλυμπου με το υψόμετρο να φτάνει στα χίλια μέτρα. Έχουν βρεθεί αρκετά στοιχεία τα οποία μαρτυρούν το έτος κατασκευής της μονής. Από κάποιο χειρόγραφο, το οποίο σώθηκε με το πέρασμα τον χρόνων, διαπιστώθηκε ότι η μονή είχε ήδη χτιστεί από το 1386 μ.Χ.
               
               Από τις αρχές του 17ου  αιώνα μ.Χ ως και τα μέσα του 19ου  αιώνα η Ιερά Μονή γνώρισε μεγάλη ακμή . Ανακαινίζεται , ολοκληρώνεται το κτιριακό – μοναστηριακό συγκρότημα ( 1739 ) ,κτίζονται και ιδρύονται μετόχια  ( καλύπτοντας έτσι κάποιες από τις εξωτερικές ανάγκες της Μονής ) . 

               Όσα αφορά το πνευματικό επίπεδο, η Μονή έβαλε τη δικιά της σφραγίδα, αφού οι μορφωμένοι μοναχοί δίδαξαν την ελληνική γλώσσα, τόσο στη Μονή όσο και στα γύρω σχολεία της περιοχής.

               Στα μέσα του 19ου αιώνα η Μονή αρχίζει να παρακμάζει σταδιακά, με αποτέλεσμα να την εγκαταλείψουν οι μοναχοί που είχαν παραμείνει.Για σχεδόν 80 χρόνια η Μονή παρέμεινε κλειστή, αλλά τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε να λειτουργεί. 
               Πλέον σχολεία αλλά και άνθρωποι από κάθε γωνιά του τόπου αφιερώνουν χρόνο ώστε να μάθουν την ιστορία της. Αυτή η επίσκεψη θα μας μείνει αξέχαστη!Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...