Να γιατί περπατώ με την ομάδα μου.

Λίλα  Ν.

               

                           Είμαστε μαθητές του 5ου Γυμνασίου Λαμίας και μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου μας. Από την αρχή του σχολικού έτους μέχρι και σήμερα έχουμε πραγματοποιήσει αρκετούς περιπάτους σε ‘μονοπάτια της φύσης’ εντός αλλά και εκτός της Λαμίας. Στόχος μας είναι να γνωρίσουμε περιοχές και οικοσυστήματα που δεν γνωρίζαμε ως τώρα και να διευρύνουμε τις γνώσεις μας σχετικά με το περιβάλλον που μας περικλείει. Τι πραγματικά όμως μας ενθουσιάζει και μας ωθεί να συμμετέχουμε σε μία τέτοια ομάδα ;

    
         
Ήδη από την αρχή της σχολικής χρονιάς αρκετοί ήταν οι μαθητές οι οποίοι υπέβαλλαν τις δηλώσεις τους για την συμμετοχή τους στην περιβαλλοντική ομάδα. Ο καθηγητής μας αλλά και ‘αρχηγός’ της ομάδας μας , έκανε δεχτούς όλους τους μαθητές οι οποίοι είχαν υποβάλλει αίτηση, χωρίς καμία εξαίρεση! Το γεγονός αυτό μας χαροποίησε ιδιαίτερα.

            Ο πρώτος μας περίπατος πραγματοποιήθηκε με αρκετές δυσκολίες λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και της έντονης βροχόπτωσης. Οι περίπατοι που ακολούθησαν όμως στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία και με μεγάλο αριθμό συμμετοχής! Τι είναι όμως αυτό μου μας ενθουσιάζει στους περιπάτους μας; Αρχικά, σκοπός κάθε περιπάτου είναι η περαιτέρω ενημέρωση των μαθητών-μελών της ομάδας σχετικά με τα οικοσυστήματα της περιοχής μας και όχι μόνο. Ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να μεταδώσει στους μαθητές την ανάγκη να σέβονται κάθε μορφής ζωής!

       

           Πρέπει να αναφέρουμε, επίσης, ότι μέσα από τους περιπάτους γίνονται γνωστές στους μαθητές και κάποιες πρωτεύοντες αξίες για το ανθρώπινο είδος όπως για παράδειγμα η αξία της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της ομαδικότητας. Μέσα από τις αποδράσεις στην φύση αλλά και από τις ομαδικές εργασίες, μας δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουμε το πνεύμα της ομαδικότητάς μας και το αίσθημα ότι ανήκουμε σε ένα σύνολο! Σημαντικό είναι, επίσης , το γεγονός ότι μέσα από αυτό το πρόγραμμα οι μαθητές, εκτός από την ευρύτερη γνωριμία τους με την φύση και το οικοσύστημα, έχουν την δυνατότητα να γνωριστούν καλύτερα, καθώς και να ανακαλύψουν πτυχές των συμμαθητών τους που δεν ήξεραν ως τώρα.            Εκτός από τα παραπάνω σημαντικά προτερήματα που έχει η συμμετοχή στην ομάδα μας, πρέπει να προσθέσουμε ότι οι περίπατοι και οι αποδράσεις που πραγματοποιούμε αποτελούν ένα μέσο εκτόνωσης από τις σχολικές, και μη, υποχρεώσεις, καθώς μας προσφέρουν και μια από τις καλύτερες μορφές άσκησης, το περπάτημα

 
                            Συνεπώς, οι μαθητές-μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου μας ανήκουν σε ένα σύνολο μέσα από το οποίο μπορούν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, να γνωριστούν καλύτερα με τους συμμαθητές τους, να μάθουν πολλά και αξιοσημείωτα πράγματα σχετικά με το περιβάλλον και παράλληλα να ασκούνται. Όλοι οι παραπάνω λόγοι είναι αυτοί οι οποίοι μας έκαναν να επιδιώξουμε την ένταξή μας στην ομάδα και να ανυπομονούμε για την επόμενη σύγκλισή της. Μου αρέσει να περπατώ με την ομάδα μου γιατί είναι κάτι που μου προσφέρει ευχαρίστηση. Συν της άλλης, περπατώ διότι είναι ένας τρόπος άμεσης επικοινωνίας με την φύση και μία ευρύτερη γνωριμία με αυτή, που χωρίς την συμμετοχή μου σε αυτό το πρόγραμμα, δεν θα την είχα. Τέλος, μέσα από αυτό το πρόγραμμα έχουμε αξιοποιήσει πολλές από τις δεξιότητές μας, έχουμε μάθει πολλά πράγματα που δεν φανταζόμασταν καν ότι υπάρχουν και έχουμε δεθεί περισσότερο με τα παιδιά! Πιστεύω ότι τέτοιου είδους προγράμματα είναι απαραίτητα στην εκπαίδευση και δεν πρέπει να καταργηθούν για κανέναν λόγο..4 σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...